С факелно шествие и девойки, които мачкат грозде с крака

...
 С факелно шествие и девойки, които мачкат грозде с крака
Коментари Харесай

Уикенд на виното в община „Родопи“, започна фестивалът в Брестовица


 С факелно шествие и девойки, които мачкат грозде с крайници откриха фестивала " Брестовица - грозде и вино ". 11-тото му издание е организирано от НЧ " Съзнание-1873 "   в село Брестовица, с поддръжката на община " Родопи " и кметство Брестовица.

На събитието участваха кметът на общината Павел Михайлов, заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на село Брестовица Любен Радев, общински съветници, жители.

Началото беше обещано с възстановка на остарелия празник на Дионисий. Босоноги девойки в бели носии влязоха в остарял дървен съд, с цел да изпълнят ритуала по мачкане на гроздето от тазгодишната годишна продукция.

Един от създателите на този фестивал, тогава като самодеец, е заместник-кметът на община „ Родопи “ Емилия Иванова.

„ Този фестивал става все по-популярен в цялата страна. При основаването му концепцията беше да покажем главния занаят на брестовичани –лозарството и винарството. Днес нашето село с горделивост пази купата „ Столица на виното “. Щастлива съм, че  споменът и  любовта към българските обичаи са живи и се предават на поколенията “, сподели в поздрава си заместник-кметът Емилия Иванова.

Част от основателите-самодейци е и кметът на село Брестовица Любен Радев.

 „ Всеки втори гражданин на Брестовица се грижи за своя земя с лозови насаждения. Винопроизводството е главен занаят за жителите от този край. Брестовица се трансформира във винен център в България, посредством на  усилията ни да работим за общото богатство взаимно “, сподели кметът-домакин Любен Радев и пожела фестивалът да се разраства.

Над 700 самодейци от 30 състава, от страната и чужбина,  ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала „ Брестовица - грозде и вино ". Гостите ще имат опция да опитат и закупят разнообразни артикули от лоза и грозде – вино от локални винарски мазета, сладостен суджук и сладко от грозде.

„ На прекрасен празник да се съберем в столицата на виното “, канят уредниците.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР